De draagarm van een Smart: kun je die zelf vervangen?

draagarm smart

Smart is een automerk dat bekend staat om wel heel kleine auto’s. Ze zijn daardoor extra handig want je hebt altijd een parkeerplek en ze zijn bovendien goed betaalbaar. Daarom rijden veel mensen met plezier een Smart. Maar kun je zo’n kleine wagen dan ook veel makkelijker zelf repareren? Kun je de draagarm van een Smart bijvoorbeeld zelf vervangen, puur omdat dit voertuig zo compact is?

draagarm smart

Over Smart

Smart werd in 1994 opgericht door Mercedes-Benz en horlogemaker Swatch. Sinds die tijd heeft het merk slechts een handjevol verschillende modellen gebouwd. De auto’s die ze maken, zijn echter vrijwel altijd populair. De meest gehoorde naam is de forTwo, een kleine tweezitswagen die we allemaal voor ons zien als we het over Smart hebben. Er is ook een iets grotere versie beschikbaar maar die kleine Smart is de meest verkochte. 

De oprichter

Het idee voor Smart stamt uit 1982. Nicolas Hayek vond dat de auto industrie een belangrijke markt had laten liggen. Hij dacht dat jonge stadsbewoners wel graag een kleine, stijlvolle auto zouden willen hebben. Smart heeft het echter lange tijd ook moeilijk gehad in de markt. Het merk heeft ook miljarden verloren sinds de oprichting. En toch zijn er ook een heleboel van verkocht.

Vervangen van onderdelen

De draagarm is een verbinding tussen de wielen en carrosserie. De wielen moeten in alle richtingen kunnen bewegen en de draagarm zorgt daarvoor, en zorgt er ook voor dat de druk die daarbij vrijkomt ergens heen kan. Hoewel de draagarm in een Smart logischerwijs kleiner is dan bijvoorbeeld in een grote Volvo, is het nog altijd niet aan te raden deze zelf te vervangen. Allereerst omdat een probleem met de draagarm vaak de oorsprong ergens anders heeft, en alleen een expert kan dit vinden. Daarnaast is zelfs een kleine auto niet makkelijk te repareren zonder de juiste apparatuur.