Technologie is een van de belangrijkste hulpmiddelen die in de logistiek worden gebruikt, wegens de innoverende oplossingen voor bedrijven zoals efficiencyverhoging, procesoptimalisering en kostenvermindering.

Op die manier is de informatie sneller beschikbaar voor de manager en zijn de controles doeltreffender.

Wij hebben dit artikel opgesteld over de belangrijkste in de transport en logistiekmarkt gebruikte technologieën die je in jouw bedrijf kunt toepassen. Kijk hier eens naar!

1. Vracht routering

De routeplanner is een technologisch hulpmiddel dat bedrijven helpt die gefractioneerde ladingen vervoeren, waarbij de producten op verschillende plaatsen worden gedistribueerd.

Met de routing is het mogelijk de beste leveringsroutes voor de producten te plannen, waarbij het beste pad wordt geanalyseerd.

2. Vloot Tracker

De tracker is een systeem dat wordt gebruikt om het voertuig te lokaliseren en 24 uur per dag in real time te volgen via satellietdiensten en radiofrequentie, met behulp van computers, tablets en smartphones.

Vlootvolgsystemen verhogen de veiligheid van voertuigen en maken het mogelijk waarschuwingen te versturen en voertuigen te blokkeren indien nodig.

3. Mobiele vrachtmonitoring

Met de snelheid waarmee dingen gebeuren, vragen klanten elke dag sneller om informatie. Met dit in het achterhoofd heeft de technologiemarkt vrachtmonitoring via een app ontwikkeld.

Op het ogenblik van de levering verzamelt de chauffeur de handtekening van de ontvanger, maakt hij een foto en vult hij de nodige informatie in het systeem in. De manager en de klant ontvangen de informatie in real time.

4. Business Intelligence

Een van de belangrijkste factoren voor de verbetering van het beheer van transport en logistiek is de gemakkelijke toegang tot strategische informatie die wordt geboden door Business Intelligence.

Zij maken het mogelijk problemen te voorzien, oorzaken met elkaar in verband te brengen en te helpen bij het besluitvormingsproces.

5. Vrachtwagens monitoren met drones

Het doel van de technologie is de veiligheid in het transport te garanderen door ongeplande stops te herkennen en in noodsituaties de paniekknop te activeren.

6. Smart truck

Een in de voertuigen geïnstalleerde technologie zal het mogelijk maken een pallet te traceren op het ogenblik dat het wordt geladen en naar zijn eindbestemming wordt gebracht.

Deze technologie zal ook rapporten over de uitstoot van verontreinigende gassen beschikbaar maken.