Waarom zou je een auto leasen?

Het kopen van een nieuwe auto kost erg veel geld. Voor de meeste auto’s betaal je nieuw al gauw 35.000 euro en soms zelfs nog veel en veel meer. De meeste mensen kunnen niet zomaar even zo een groot bedrag neerleggen voor een auto. Een tweedehandsauto is misschien nog een optie, maar voor een goede tweedehands auto betaal je ook al gauw 20.000 euro. Dit is nog steeds een erg hoog bedrag. Om te voorkomen dat je een erg oude tweedehands auto moet kopen kun je ook voor het leasen van een nieuwe auto kiezen. Bij een operational lease betaal je een vast bedrag per maand. Verder hoef je alleen nog maar de brandstof zelf te betalen. Verzekeringen, reparaties en beurten zitten erbij inbegrepen.

Zakelijk of particulier leasen

Het leasen van een auto kan zowel particulier als zakelijk. Veel bedrijven bieden hun werknemers een auto aan van de zaak. Om deze auto’s allemaal te kopen moet je heel erg veel geld hebben. Leasen is dan een goede oplossing om het niet in één keer te hoeven betalen. Voor particulieren is het leasen ook voordelig. Voor hen geldt immers hetzelfde. Een auto nieuw kopen kost veel geld en door te leasen kun je dit spreiden over meerdere jaren. Nadat het contract verlopen is, is de auto echter niet van jou. Deze blijft van de leasemaatschappij. Je kunt deze dan overkopen of ervoor kiezen om een nieuwe auto te leasen.

‘Gratis’ onderhoudsbeurten

Bij zowel een elektrische lease auto als een lease auto op benzine zitten de onderhoudskosten bij het maandbedrag inbegrepen. Rijd jij schade aan de auto? Of is er een onderdeel van de auto toe aan vervanging? Dan hoef jij dit niet zelf te betalen. De auto staat in principe op de naam van de maatschappij en zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto. Dus wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt of als er schade aan de auto is, dan hoef jij je geen zorgen te maken om hoge garagekosten die jij plots op je bord krijgt. Door het leasen van de auto is deze al standaard verzekerd en hoef je geen wegenbelasting te betalen. Je betaalt dus enkel het vaste maandbedrag en de brandstof voor de auto.

Een contract dat meerdere jaren loopt

Bij het leasen van een auto zit je hier wel direct meerdere jaren aan vast. Sinds kort moet ook elke lening boven de 250 euro geregistreerd worden in het BKR, dus ook je lease auto. Hier moet je wel rekening mee houden bij het afsluiten van het contract. Je zit immers voor een jaar of vier vast aan de auto en dus ook aan de lening. Het stopzetten van het contract is niet zomaar mogelijk. Bedenk daarom goed of jij de auto wel echt voor al die jaren wilt hebben en of je het daadwerkelijk kunt betalen. Anders kan je in de problemen komen. Verder is het leasen voor veel mensen wel een goede optie om toch te kunnen rijden in een mooie nieuwe auto.